Ga naar de inhoud

De Molenkade

Op 30 oktober j.l. is een mooi, groot informatiebord geplaatst bij het begin van de Molenkade. Het bord is onderdeel van de historische bordjesroute die langs de markante plekken in het dorp voert. Een wandelroute door Duivendrecht leidt u langs alle bordjes. Op het bord bij de Molenkade staat de hierboven afgebeelde foto van Jacob Olie (1834-1905), gemaakt in 1893. We zien de Molenkade (het was toen niet meer dan een dijk) met in de verte de Vensermolen, net over de grens met Diemen. Links de Weespertrekvaart. Bij het hek staan de zoontjes van de fotograaf!

De Molenkade is een markant stukje Duivendrecht, maar helaas ook vaak een vergeten stukje Duivendrecht. Sinds de aanleg van de Gooiseweg, de A10 en de betonnen Duivendrechtse brug in de jaren-80 en -90 is de Molenkade geïsoleerd geraakt van het dorp. Ook moest er een deel van de straat verdwijnen. Een en ander is goed te zien in onderstaande kaartjes. 

Op bovenstaand kaartje is de situatie in 1980 weergegeven. De witte stukken zijn in ontwikkeling; voor de ringweg A10, de verhoogde Gooiseweg, de uitbreiding van Duivendrecht westelijk van de Rijksstraatweg, de uitbreiding van Diemen en de uitbreiding van het industriegebied Molenkade. Midden op de foto een gecompliceerd kruispunt van wegen (met o.a. de Rijksstraatweg) en rechts daarvan een nog complete Molenkade.

En het kaartje hierboven geeft de huidige situatie weer. Het gecompliceerde kruispunt is vervangen door een al even gecompliceerd knooppunt, al is er -toegegeven- wel veel meer ruimte voor het lokale en interlokale autoverkeer. Dit was dan ook een belangrijke reden voor de veranderingen… het verkeer rondom de oude Duivendrechtse basculebrug stond vaak muurvast. Op het kaartje is ook te zien dat een stuk van de Molenkade verdwenen is; en inderdaad, de huisnummers beginnen nu met nummer 21.

In het verleden woonden er op de Molenkade veel families en er bevonden zich ook kleine bedrijfjes, een tandarts, een kruidenier, en de brandweerkazerne. In de komende tijd willen we op deze website speciale aandacht besteden aan de geschiedenis van en wetenswaardigheden over de Molenkade. Wij hebben materiaal in ons archief, maar willen dit graag uitbreiden met nieuwe foto’s en verhalen. Wilt u meewerken aan de inhoud? Dat kan! Door middel van verhalen, (oude) foto’s, of door het meedoen aan een interview over uw herinneringen aan de Molenkade. En wellicht kent u oud-Duivendrechters die mee willen doen! 

U kunt contact opnemen d.m.v. een berichtje aan info@stichting-oud-duivendrecht.nl. De link is ook elders te vinden op deze website.

Wij zijn heel benieuwd, dank u wel!

Foto Jacob Olie: Stadsarchief Amsterdam.
Kaarten: Kadaster Apeldoorn.

2 gedachten over “De Molenkade”

  1. Een heel duidelijk verhaal over de Molenkade. De plattegronden geven precies aan hoe dit deel van het dorp afgesloten werd van de Rijksstraatweg met zijn zijstraten.
    Ik hoop dat er van oud-bewoners veel nieuwe oude foto’s met bijzondere verhalen over het wonen en werken langs het water boven water komen.
    Ans Quirijnen

Reacties zijn gesloten.