8 mei 1945 was een onvergetelijke dag op de Molenkade. Na de Duitse overgave trokken de Canadese bevrijders Amsterdam binnen. De Canadezen kwamen uit de richting van Muiden en de route richting Amsterdam (de A1 was er natuurlijk nog niet) voerde via Diemen en over de weg langs de Weespertrekvaart. Zodoende kwamen ze langs Betondorp met aan de overkant de Molenkade. Daarna ging de doortocht verder langs de Weespertrekvaart (waar nu het fietspad ligt) en via de Omval en de Berlagebrug, Amsterdam in.
Op onderstaande kaartjes is de route aangegeven.
Het moet een indrukwekkend schouwspel zijn geweest, daar aan de Molenkade. Aan de overkant van het water, toegezwaaid door talloze Duivendrechters en Betondorpers, trokken de Canadese troepen met hun voertuigen richting Amsterdam.
In het archief van de Stichting Oud-Duivendrecht zijn enkele verhalen uit die tijd opgetekend.
Henk van den Beukel (geboren 1942), zittend op de arm van zijn vader Arie, herinnerde zich de Canadese voertuigen die vanuit Diemen met het nodige kabaal over de kinderkopjes ratelden. Arie van den Beukel is overigens in 2007 postuum onderscheiden met de Yad Vashemprijs, samen met zijn vrouw Hillie, omdat zij een Joodse vrouw in hun woning lieten onderduiken.
Jan de Bruijn (geboren 1936, niet op de foto hierboven) die aan de Molenkade nummer 9 woonde herinnerde zich dat de Canadezen zelfs een kamp hadden opgeslagen op het open stuk tussen de Weespertrekvaart en Betondorp. Hij mocht er met zijn vriendjes rondlopen en ze kregen chocolade, harde koekjes en sigaretten (!).
Er is veel bekend over de intocht van de Canadese bevrijders in Amsterdam. In talloze foto’s, verhalen, en zelfs filmpjes is te zien hoe de stad de bevrijders welkom heette, hoe de uitgelaten Amsterdammers op de militaire voertuigen meereden, hoe de mensen feestvierden. En de opmaat daarvoor was… de doortocht langs de Molenkade in Duivendrecht.
Als u correcties of aanvullingen heeft op dit verhaal horen wij graag van u. U kunt dan contact met ons opnemen via ons emailadres (info@stichting-oud-duivendrecht.nl) of door hieronder een reactie te plaatsen.
Kaarten: Kadaster Apeldoorn.
Foto’s: Jo Hedwig Teeuwisse.
Geachte redactie,
Weer een leuk en informatief onderwerp, de Molenkade.
De diverse onderwerpen die vaak bijgevoegd zijn bij de berichten, worden
hier met grote interesse gelezen.
Wij hopen dat u daar mee door kan gaan, want e.e.a. kost een hoop tijd,
maar aan het wekelijkse krantje, die je ook nog zelf moet halen, heb je
wat betreft Duivendrecht nagenoeg niet veel.
Met dank, fam.Scholte
Zo interessant!
En die kaarten verduidelijken de route helemaal. Er is zoveel veranderd in deze omgeving.
En er zijn ook veel nieuwe Duivendrechters, die het Duivendrecht van Destijds op deze manier kunnen leren begrijpen.
Net als veel liefhebbers van de historie van kleine dorpen verheug ik mij op meer van dit soort verhalen over het diverse en rijke verleden van Duivendrecht. Boeren, burgers en buitenlui.