Rond 1900 lag ten oosten van de Duivendrechtse brug nog een echt haventje, met een invaart van 45 meter. Dit oude haventje werd begin jaren twintig van de vorige eeuw door het Rijk gedempt omdat het steeds meer verzandde. De uitmonding van het haventje werd vervangen door een terugwijkende grote loswal, waardoor ter plaatse een soort inham ontstond in de Weespertrekvaart. In de foto’s hieronder is aangegeven waar het haventje en de loswal zich bevonden.
De foto aan het begin van dit artikel toont de loswal in de winter, gezien vanaf de Molenkade. Verderop ligt het eind van de Rijksstraatweg, bij de oude brug. Het huis met het puntdak is toenmalig garage/taxibedrijf Niezen en rechts daarvan de verdwenen huizen in de bocht richting Duivendrechtsekade.
In de twintiger jaren van de vorige eeuw vestigden zich door de aanwezigheid van de loswal allerlei vormen van nijverheid en industrie aan de Molenkade. Zoals de hout- en kolenhandel Schelling, het timmerbedrijf Ruigrok van de Werve met An, die daar curiosa verkocht en een buitenlandse chocolade- en nougatfabriek, Montélimar. Het haventje met overslag van zand en grind vormde het beginstukje van de Molenkade. In de zomer was het haventje een populaire plek voor de Duivendrechtse jeugd. Het werd een echt zwembad, de dukdalven fungeerden als springplank!
Met de aanleg van de A10 en de herinrichting van het knooppunt met de Gooiseweg verdween het haventje. Het lag ongeveer waar de Gooiseweg nu de vaart kruist. Het haventje is echter niet helemaal verdwenen; het is wat verder naar het westen opgeschoven en ook wat kleiner geworden. Het voorziet in wat aanlegplaatsen voor de pleziervaart, en… het is de plek waar Sint Nicolaas elk jaar in Duivendrecht voet aan wal zet.
Bas Smeulders
Kaarten: Kadaster Apeldoorn.
Foto Sinterklaas: Harro Lowie.
De foto van de aankomst van Sint Nicolaas komt niet uit 2022.
Deze foto is van een eerdere intocht.
Reacties zijn gesloten.