Ga naar de inhoud

Stolpersteine – Struikelstenen

Stolpersteine, of Struikelstenen, zijn kleine messing steentjes die dienen als herdenkingsmonumenten voor slachtoffers van het nationaal-socialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden geplaatst in de stoep voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Deze steentjes dragen de namen van de slachtoffers, evenals gegevens zoals hun geboorte- en overlijdensdatum, en soms informatie over hun deportatie en dood.

De kunstenaar Gunter Demnig begon in 1992 met het plaatsen van deze Stolpersteine als een manier om individuele slachtoffers te herdenken en hun herinnering levend te houden. Ze zijn een krachtig symbool van herinnering en een oproep tot reflectie over de verschrikkingen van de Holocaust en de gruweldaden van het naziregime.

Op 4 mei 1942 moesten de joden uit Ouder-Amstel verhuisd zijn naar Amsterdam (uitgezonderd de gemengd-gehuwden). Op 4 mei waren er nog 16 families die moesten verhuizen. Deze 16 families bestonden uit 60 personen.

Van die personen – mannen, vrouwen, kinderen – zijn er 40 in de oorlog omgekomen in vernietigingskampen en concentratiekampen of op andere wijze ten gevolge van oorlogsgeweld. Er zijn 2 personen in Nederland overleden.

Hun namen, geboortedata, leeftijden en waar zij woonden staan vermeld in Speuren en Ontdekken, april 2024, nummer 137.

Meer informatie over het aanvragen en aanbrengen van Stolpersteine in de regio Amsterdam/Amstelveen is te vinden op de website van de Stichting Stolpersteine .