Ga naar de inhoud

OMD 2010

 OMD 2010

Een gevarieerde,  leerzame  en smakelijke  8e Open Monumentendag 

Jopie Euwe, oud-voorzitter en medeoprichtster van de Stichting Oud-Duivendrecht, opende deze zaterdag met een ode aan de 18 juli jl. overleden laatste boer van Duivendrecht, Ferd van Schaick, bewoner van de Antoniushoeve. De pachtboerderij (bouwjaar 1889) is sinds augustus 2003 een rijksmonument en tot voor kort was de hoogbejaarde Ferd daar gelukkig met zijn dieren.

Samen met de naastgelegen  Sophia’s hoeve ( bouwjaar 1883) vormt de Antoniushoeve een monumentaal ensemble en is voor de Duivendrechters bovendien een dierbare herinnering aan het agrarische verleden van het dorp.

In de stal / galerie van de Sophia’s hoeve, die na de restauratie de naam Wintershoven draagt, genoten de toeschouwers uit Duivendrecht en daarbuiten van een mix van films over de gevolgen van  de komst van het NS-station voor Duivendrecht en de strijd voor het behoud van de hoeves. Ferd van Schaick speelde een hoofdrol.

In de huisjes naast de boerderijen, Rijksstraatweg 222-216, vertelden Alie Toebes-Smit en An Wierdsma-Bon enthousiast over hun jeugdjaren. Alie is in 1925 geboren op nummer 92 en de ouders van An dreven een groentezaak op nummer 96 (oude nummering).

Waar nu 2 gezinnen wonen, woonden vroeger 4 gezinnen en zij dreven een winkelbedrijf aan huis. Bezoekers waren in de gelegenheid om te horen hoe het vroeger was en hoe de panden nu aangepast zijn aan onze tijd. En men was verrast!

De oudste gebouwen van Duivendrecht, de Sint Urbanuskerk en de pastorie, waren eveneens open voor bezichtiging. In het neo-romaanse bouwwerk van architect Asseler (1878) werd uitleg gegeven over de bijzondere stijlelementen van de ‘Dom van Duivendrecht’.

Met een historische routebeschrijving in de hand wandelden of fietsten bezoekers richting Kleine Kerk.

In de Aanbouw was een mooi expositie ingericht van schilderijen van de bewoners van zorgcentrum ’t Reijgersbosch. En in de Kerkzaal hield Gerie Bouman tot drie maal toe een lezing over de Smaak van de 19e eeuw. Het thema van deze monumentendag had zij letterlijk opgevat. Aan de hand van historische kookboeken liet zij de toehoorders alles weten over de eetgewoontes door de eeuwen heen en de 19e eeuw in het bijzonder. En….er was te proeven van de windbuidels ( luchtig gebak met suiker), warmoes- en wortelplaatkoek met geitenkaas, slemp (warme melk met thee en kaneel, foelie en kruidnagel) en kruidensoep met aardappelballetjes.

Foto-impressie van de opening zaterdag 11 september 2010

Bij ‘ Wintershoven ‘ Rijksstraatweg 224-226:

Huiskamerverhalen Rijksstraatweg 216  222: Alie Toebes-Smit en An Wierdsma-Bon

 De Kleine Kerk: De smaak van de 19e eeuw

*********************************************************************